Ana Sayfa Blog

Wellness Boyutları Nelerdir?

0

Bir önceki yazımızda sizlere “wellness nedir?” sorusunun cevabını vermiştik. Şimdi biraz daha derinlere inerek wellness boyutlarını konuşacağız.

Zihinsel / Duygusal Boyut

Zihinsel ve duygusal sağlık bireyin kendi duygularını hissedip paylaşmasıyla başlar. Kişinin hayattan zevk alması, meraklı, dirençli, kendine saygılı, memnun, oto kontrollü ve iyimser olma durumudur. Zihinsel ve duygusal boyutta sağlıklı kişiler kendilerini yetenekli, önemli, güvenilir ve sağlıklı hissederler. Aynı zamanda başka bireylerle kaliteli iletişim kurabilir ve empati yapabilirler.

Fiziksel Boyut

Bir kişinin sağlıklı bir fiziksel boyuta ulaşması için dengeli beslenmesi, egzersiz yapması ve düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Sağlıklı bir fiziksel boyuta ulaşmak için beslenme düzeninizi daha sağlıklı hale getirmek, günde 40 dakika hafif tempolu yürüyüş yapmak çok işe yarayacaktır. Unutmayın ki bir anda hayatınızı tamamen değiştirip, düzene sokamazsınız. Kendinize yapabileceğiniz hedefler belirleyip küçük adımlarla bu hedefleri gerçekleştirmeniz kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Düşünsel / Yaratıcı Boyut

Düşünsel ve yaratıcı boyut sağlığı bireyin kişisel gelişimi ve eğitimi ile doğru orantılıdır. Eleştirel düşünme, başarı ve yaratıcılığa karşı geliştirilen tutum, öğrenme deneyimleri ve edinilen bilgileri paylaşma durumu düşünsel ve yaratıcı boyut sağlığını geliştirmede önemli bir rol oynar. Düşünsel ve yaratıcı boyutu sağlıklı olan bireyler yeni fikir ve deneyimlere açıktır.

Sosyal Boyut

Sosyal boyut sağlığı sosyal hayat geçmişi, kültürel değerler, açık fikirlilik ve sağlıklı ilişkilerle bağlantılıdır. Sosyal boyutta sağlıklı bireyler karşısındaki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilir, kendini kolay ifade edebilir ve insanlarla yakın bağlar kurabilir. Gönüllü faaliyetlerle katılarak ve kişisel gelişim kitapları okunarak sosyal boyut sağlığında ilerleme kat edebilirsiniz.

Ruhsal Boyut

Yaşama isteği, yetiştirilme tarzı ve dini inanç ile tamamen bağlantılı olan ruhsal boyut sağlığı kişinin kendini geliştirme ve sorunlarıyla baş etme isteğiyle de bağlantılıdır. Ruhsal boyut sağlığı yerinde olan insanlar hayatın amacını sorgularken aynı zamanda yaşamaktan da memnundurlar.

Mesleki Boyut

Bireyin mesleki boyut sağlığını eğitimi, maddi durumu, istihdam düzeyi ve yaşı doğrudan etkilemektedir. Mesleki sağlık kişinin mesleğini ne boyutta sevdiği, hedefleri ile olan uyumu, mesleğine olan yaklaşımını ve iş hayatı ile yaşamının diğer alanları arasında kurduğu denge ile açıklanabilir ve geliştirilebilir.

Çevresel Boyut

Yaşanılan yer, toplumsal alt yapı ve sosyal çevre kavramları çevresel boyut sağlığını etkiler. Hayat imkanlarının kullanılabilirliği bireylerin çevresel boyut sağlığına ulaşmasını sağlamaktadır. Sosyal ve siyasi kurumlar sağlıklı bireylerin hayatlarında etkilidir ve bunun çevresinde güven duygusu ile beslenen faktörler vardır.

Wellness Nedir?

0

Wellness hem önleyici hem de bütünsel olarak sağlıklı yaşamın temel ilkeleri olarak bilinir ve Doğu’dan Batı’ya kadar çok eski uygarlıklarda görülmüştür. 19. Yüzyılda Avrupa ve Amerika’da geleneksel tıpla paralel olarak doğal, kendini iyileştirmeye ve önleyici bakıma odaklanan hareketler geliştirilmiştir. Bu hareketler günümüz için sağlıklı yaşama sağlam temeller oluşturmuştur.

İyi ve sağlıklı yaşam olarak adlandırılan wellness, insanların hayatlarındaki stres yönetimini yapabilmesini, duyguları ile nasıl başa çıkabileceğini bilmesi ve hayatında denge kurabilmesine yardımcı olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütüne göre wellness sadece hasta olmamak değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal bakımından iyi olma durumu olarak tanımlanır.

Genel olarak bakıldığı zaman bir kişinin sağlıklı olması hayatında sıkıntılar ve sorunlar olmadığı anlamına gelmez. Sağlıklı bir yaşamı olan kişiler hayatlarındaki zorluk ya da sıkıntılarla daha iyi başa çıkabilirler. Tam olarak bu noktada wellness devreye giriyor. Başka bir anlamı ile wellness hayattaki zorluklarla başa çıkabilen ve onlardan kurtulabilen dirençli ve sağlıklı bir birey olmak anlamına da gelir.

Wellness kendinize, hayat tarzınıza ve yaşam standartlarınıza bağlı olarak kendinizi geliştirme ve sadece fiziksel değil zihinsel sağlık boyutuna erişme hareketidir. Kendinizi iyi hissetmek için yaptığınız aktiviteler, edindiğiniz hobiler ve yapmaktan zevk aldığınız eylemler sizi wellness boyutuna taşıyacak ve kendinize dönerek daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır!

Yoga Nedir?

0

Yoga fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir egzersizdir. Egzersiz pozisyonları ve meditasyon yardımı ile zihinsel ve ruhsal sakinliğe ulaşma hedeflenmektedir. Yoga sadece fiziksel olarak uygulanan bir egzersiz olsa da zihinsel ve ruhsal olarak etkileri çok büyüktür. Uzmanlarca yoganın bir yolculuk olduğu söylenilmektedir. Yoga yaparken tamamen zihni berraklaştırıp kötü, katlanılamaz düşüncelerden çıkma hedeflenir. Bu eylemde zihnimizi, bedenimizi ve ruhumuzu bir yolcuğa sürüklemektedir. Yoga yapmaya yeni başlayan bireyler toplamda 8 aşamadan geçerler. Gelin bu aşamalara birlikte göz atalım;

Yama

İlk adım “yama”dır. Geri çekilme olarak bilinen yama zarar vermemek, doğru olmak, çalmamak ve nefsi kontrol etmek gibi evrensel ve ahlaki disiplinlerden oluşmaktadır.

Niyama

İkinci basamak olarak bilinen “niyama” kişisel disiplini sembolize eder. Gözlem, saf olmak, şükretmek gibi disiplinlerden oluşmaktadır.

Asana

Yoga duruşu / pozisyonu anlamına gelir ve yoga öğretisinin üçüncü basamağıdır.

Pranayama

Bu dördüncü basamakta nefes devreye giriyor. Nefes yogada yaşam enerjisi olarak kabul edilir. Bu basamak nefesin yani yaşam enerjisinin farkındalığını sembolize eder.

Pratyahara

Duyguları ve duyu organlarını geri çekmek anlamına gelen beşinci basamak tecrit olarakta bilinmektedir.

Dharana

Konsantrasyon ve odaklanma konularını ele alan dharana yoga yolculuğunun altıncı basamağı olarak bilinir.

Dhyana

Bu aşamada artık meditasyon devreye giriyor. Yedinci basamak olan dhyana …………

Samadhi

Son basamak olan samadhi aydınlanma anlamına geliyor. Özgürleşme olarakta bilinen bu aşamada meditasyon nesnesi ile bilincin birleşmesi hedeflenmektedir.

Yoga Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0

Günümüzün en popüler egzersizlerinden biri olan yoga hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için sıraladık. Yoga nefes egzersizleri ve vücut germe hareketleri ile yapılan zihin, beden ve ruhu bütünleştirmeyi amaçlayan esasen manevi bir yolculuktur. Şimdi gelelim yoganın faydalarına ve hakkında bilinmesi gereken noktalara;

Depresyonu Azaltır

Düzenli olarak yoga yapmak serotonin seviyesini yükselterek kişinin kendini daha iyi ve sağlıklı hissetmesini sağlar. Bu şekilde de etkileri beynimizi ve zihnimizi sakinleştirerek depresyonun iyileşmesini sağlar.

Daha Sağlıklı Olmanıza Yardımcı Olur

Yoga sadece zihninizi ve ruhunuzu rahatlatmaz. Bedenen ve fiziksel olarakta rahatlamanızı sağlar ve yaptığınız hareketlerle vücudunuzdaki kan dolaşımını hızlandırarak kalori yakmanıza yardımcı olur.

Odaklanmanıza Kolaylık Sağlar

Koordinasyonu ve hafızayı güçlendirerek zihninizi rahatlatır ve daha kolay odaklanmanızı sağlar. Aynı zamanda hafızanızı da güçlendirir.

Uyku Kalitenizi Artırır

Uyku problemlerinin temelinde yatan depresyon, kronik ağrılar ve stres yoga ile azaltılarak daha rahat ve kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kendinizi daha dinlenmiş ve hafiflemiş hissetmeniz için en iyi egzersiz aslında yogadır.

Sağlık Sorunlarını Önler

Düzenli olarak ypga yapmak yüksek tansiyon, kolesterol, solunum rahatsızlıklarını en az seviyeye indirerek kendinizi ve tüm bedeninizi korumanıza yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltarak akciğer fonksiyonlarınızı yoga ile düzene sokabilirsiniz.